skip to Main Content
088 - 9 950 950 info@telecomvisie.nl

SIP-trunking: Voor- en nadelen

Wordt u ook geconfronteerd met SIP Trunk aanbiedingen, maar u weet niet wat het is…. Is het een enkele telefoonlijn, of is het de totale VoIP verbinding? Wat is SIP trunking? Hier vind u de eigenschappen en voor- en nadelen beschreven.

In de traditionele wereld werd telefonie afgeleverd via een analoge (PSTN) of digitale (ISDN) verbinding, al dan niet met meerdere lijnen. Een SIP trunk is te vergelijken met zo’n “traditionele” telefoonlijn. Het verschil is dat inkomende en uitgaande gesprekken via het datanetwerk verlopen (VoIP). Dit kan een gesloten netwerk zijn maar het is ook mogelijk via een internetverbinding.

Vaak gaan hierbij spraak en data over één netwerk, in plaats van over twee gescheiden netwerken. Wel worden middelen gebruikt om het spraakverkeer extra prioriteit te geven (QoS). Uiteindelijk zorgt de SIP provider dat het verkeer weer op het normale telefoonnetwerk terechtkomt. De eindgebruiker merkt hier verder helemaal niks van. Voor de duidelijkheid: Een SIP trunk komt overeen met 1 telefonie lijn.

SIP Protocol

SIP (Session Initiation Protocol) is een protocol wat gebruikt wordt om onder andere spraakverbindingen tot stand te brengen, maar verder ook b.v. videoverbindingen. Voor spraakverbindingen over IP is het ondertussen de standaard geworden.

Wat zijn de voordelen van SIP trunks?

De voordelen van SIP trunks hebben vooral te maken met kostenbesparing. Allereerst wordt bespaard op infrastructuur doordat spraak en data over één verbinding lopen. Daarnaast worden scherpere tarieven aangeboden dan via traditionele telefonie. De concurrentie is groter aangezien het meer providers de mogelijkheid biedt telefonie af te leveren zonder afhankelijk te zijn van inkoop van KPN infrastructuur. Daarnaast bieden SIP trunks meer flexibiliteit in aantal kanalen die u wenst af te nemen, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een ISDN 2 of ISDN 30 verbinding. Daarbij kan de SIP trunk direct verbonden worden met een moderne IP PBX (digitale centrale), zonder dat conversie nodig is. Heeft u echter nog een traditionele PBX dan bestaan zogenaamde gateways die de SIP trunk omzetten naar een traditionele interface.

Wat zijn de nadelen van SIP trunks?

SIP trunks stellen wel extra eisen aan uw dataverbinding. Er zijn verschillende mogelijkheden: van een toegewezen dataverbinding tot een internetverbinding. De keuze is mede afhankelijk van uw eisen aan kwaliteitsgaranties en beveiliging. Door verschillende providers worden diverse coderingen op de SIP trunk aangeboden. Niet alle codecs kunnen faxverkeer afhandelen (voor de technici: gecomprimeerde codec geven problemen, dit in tegenstelling tot een codec zoals G711).

Internationale SIP trunks

Internationale SIP trunks bieden de mogelijkheid om internationaal spraak verkeer via een internationaal datanetwerk “lokaal” in een land af te leveren, op een PBX van een buitenlandse vestiging, of via interconnectie met het lokale telefoonnetwerk.

Patrick Kuipers

Laatste berichten van Patrick Kuipers (toon alles)

Patrick Kuipers

Opleiding HTS Bedrijfskunde. In 1993 begonnen bij KPN district Den Haag als MD trainee binnen diverse afdelingen van Netwerk Operations. Vanaf 1999 commerciële activiteiten voor andere telecommunicatieproviders waaronder Essent Kabelcom / Ziggo waarvoor ik een landelijke tenderdesk voor Europese aanbestedingen heb ingericht. In 2005 heb ik Telecom Visie opgericht. Mijn ambitie is om bedrijven te ondersteunen met expertise en deskundigheid en daarbij net een stap verder en breder te kijken. Vanuit een volledige onafhankelijke rol waarbij we nieuwe klanten maximaal laten profiteren van ervaringen bij bestaande klanten. Mijn grootste uitdaging: samen met een klant werken aan een integrale telecom omgeving met daarachter constructieve en toekomstvaste overeenkomsten met leveranciers. Dat de vraag uit de markt nu al heeft geleid tot een team met meerdere professionele collega’s, vind ik echt super!

Back To Top